Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Gyurcsány és Fico sajtótájékoztatóján elhangzottak kivonata

2008.11.16

A Gyurcsány és Fico sajtótájékoztatóján elhangzottak kivonata

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
Komárom
|

Véget ért a Róbert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök találkozóját követő sajtótájékoztató. Az alábbiakban jegyzőkönyv-szerűen összefoglaljuk az ott elhangzottakat.

 
 

FICO:
•    A gyakorlati kérdéseket jól oldjuk meg mindketten. 2006-tol sem a kormány, sem a parlament nem hozott olyan intézkedést, ami rontotta volna a magyar kisebbség helyzetét.
•    Egy probléma van: a helységnevek írása a tankönyvekben. Úgy oldjuk meg ezt a feladatot, hogy mindenki elégedett lesz.
•    A KMKF intézményesítése a magyar parlamentben számunkra elfogadhatatlan.
•    Sok mindent máskepp latunk. Pl. a rendőrségi beavatkozást a DAC-Slovan mérkőzésen.
•    Respektálom, hogy Gyurcsány más nézetet vall ezzel kapcsolatosan.
•    Állítjuk: a rendőrségi beavatkozás legális volt.
•    Megegyeztünk abban is, hogy a fasizmus, az extrémizmus es a durva nacionalizmus veszélyes.
•    Szlovákiában a jogrend sokkal szigorúbb, mint Magyarországon ezekkel kapcsolatban.
•    Feloszlatjuk azokat a szervezeteket, amelyek ilyesmit képviselnek.
•    Felszólítom Gyurcsany Feren miniszterelnököt, tegyen az ellen, hogy a fasizmust Magyarországról exportaljak Szlovákiába.
•    Nem a magyar kormányt vádolom, hanem azt javaslom, oldjuk meg a problémát.
•    Elfogadhatatlan számunkra, hogy olyan félfasiszta szervezetek, mint a magyar gárda magyar ellenzéki pártokhoz kötődjenek.
•    Érzékeny számunkra, amikor szlovák zászló ég a szlovák nagykövetség előtt Budapesten.
•    „Slováci sú homeless bastard” – az ilyen feliratok irritálnak bennünket.
•    Ma megegyeztünk a magyar miniszterelnökkel, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozzon, amely megakadályozza, hogy a magyar gárdisták és fasiszták Szlovákiába jöjjenek.
•    A titkosszolgálatok együtt fognak működni, hogy figyelmeztessék egymást ilyen esetekben.
•    Arra kértük a magyar kormányt, hogy szigorítsák Magyarországon a  fasiszta es szélsőséges megnyilatkozások elleni szabályokat.
•    Garantálom: ha Pozsonyban magyar zászló fog égni a magyar nagykövetség előtt, azonnal börtönbe megy, aki meggyújtotta.
•    Maximálisan igyekezni fogok, hogy az egyik koalíciós partnerem tartózkodjon a gyalázkodó kijelentésektől.

Folytatjuk.

GYURCSÁNY FERENC:
•    Nem vagyok boldog, hogy ilyen hangulatban kell találkoznunk.
•    A nacionalizmus, extrémizmus minden megnyilvánulása csak annak érdeke, aki a zavarosban akar halászni.
•    Ismét világossá szeretném tenni: Magyarország tiszteletben tartja Szlovákia függetlenségét, területi egységét.

•    Öntudatosak es büszke magyarok vagyunk, de ez nem áll ellentétben a szlovákok büszkeségével.
•    Küzdeni kell a radikálisokkal. Akkor is, ha utcán vannak, akkor is, ha kormányon.
•    Nem mindegy, hogy nacionalista szélsőségesek a társadalom peremén, vagy a kormányban vannak. Előbbit mindenhol megtaláljuk, az utóbbi nem általános jelenség Európában.
•    Be kell valljam, nem is nagyon értem.
•    Azt gondoljuk, a szlovák politika nem egyszerűen flörtöl a nacionalizmussal, hanem eljegyezte magát vele.
•    Egyetértek: lepjünk fel azok ellen, akik megsértik nemzeti érzéseinket, szimbólumainkat
•    Magyarországon az ügyészség előtt van a szlovák zászlóégetés ügye, a magyar gárda ügye bíróságon van.
•    Szerintem a magyar gárda súlyosan sérti a demokrata értékeket es a békés egymás mellett élést. De a magyar jogrend szerint teljesen mindegy, hogy én mit gondolok. És ezt helyesnek tartom, hogy nem utasíthatom a belügyminiszteremet, hogy tiltsanak be egy szervezetet.
•    Megnyugtatna, ha Malina Hedvig ügyében is olyan gyors lenne az eljárás, mint más ügyekben.
•    Magyarországot nem elégíti ki a dunaszerdahelyi esettel kapcsolatos válasz Fico részéről.
•    Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy jogszerű volt a rendőrség beavatkozása
•    Ha egy szomszédos ország azt kéri, vizsgálják ki az eseményeket, akkor ennek eleget kellene tenni. Csalódás számomra, hogy a szlovák kormány nem küldte el a magyarnak a vizsgálat eredményeit.
•    Megfontolandó Fico miniszterelnök kérése: Mi Magyarországot folytathatjuk a küzdelmet, szabályozhatjuk a szólás és a gyülekezés jogát. Ez a belügyünk. De az nem belügy, hogy minden, amit teszünk, az zavarja Szlovákiát.
•    Nekünk is méltányosnak kell lenni, a találkozó után meg kell gondolni, hogy milyen lépeseket kell tenni Magyarországnak, hogy azok a mozgalmak, amelyek aggodalmat keltenek Szlovákiában, azok ne veszélyeztethessék Szlovákiát. Végig fogjuk ezt gondolni
•    Kezdeményező lépeseink lesznek e tekintetben.
•    Hat javaslatot tettem Fico miniszterelnöknek:
1.    Javaslom, mindkét kormány felső szintű kötelesezettséget vállaljon, hogy maximálisan támogatja a kisebbségi oktatást  és a kultúrát, s ezeknek az intézményeknek magasabb összeget ad, pozitív diszkriminációban részesíti őket. Mi ezt vállaljuk
2.    A kisebbségi iskolák szabadon használhatják a másik országban kiadott tankönyveket.
3.    Hozzunk létre egy nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, ezt a politikusok fogadják el, állítsunk fel paritásos alapon egy becsületbíróságot.
4.    Minden esetben, amikor valaki felveti, hogy nemzeti-nemzetiségi sérelem érhetett bármelyik országban, bármilyen csoportot, akkor közös kivizsgálást lehessen kezdeményezni.
5.    Kisebbségi ombudsmant is létrehozhatna Szlovákia
6.    A magyar nemzeti jelképek használatáról szóló új keletű törvényt vizsgálja felül, és ne fogadja el
Egyetértek: békében kell egymás mellett élni. Ezért meg kell küzdeni, készen állok arra, hogy a magunk feladatát megtegyünk ez ügyben.
Fico:
Bármikor kész vagyok ezekről tárgyalni Önnel, a javaslatokkal foglalkozni fogunk, s rövid időn belül tájékoztatni fogjuk egymást
Gyurcsány:
Ha a gárda kivonul, minden lehetséges eszközzel fenntartjuk a törvényes rendet.

Fico:
Ha Slota megint beszól, figyelmeztetni fogom. Újra megismétlem, a szlovák kormány és a parlament nem fogadott el semmit, ami a magyar kisebbség ellen menne. Ez a kormányom munkájának konkrét eredménye.
A szlovák kormány összetétele demokratikus választás eredményeként jött létre. sikeresek vagyunk, stabil a politika, jól megy a gazdaság, konszolidált a politikai helyzet, nincsenek fasisztáink az utcákon.
Mar többször elhatárolódtam Slota szavaitól, de az SNS semmiféle félfasiszta szervezetekhez nem kötődik, nem úgy, mint a FIDESZ. Az SNS csak keményebben érvényesíti a szlovák nemzeti érdekeket. Ha megint durva nyilatkozata lesz, elítélem. De Slota nem mérhető a menetelő fasisztákhoz.

Gyurcsány
Annyival vagyunk előrébb, hogy ismerjük egymás álláspontját. Nem azért jöttem, hogy legyőzzek valakit, hanem hogy együtt legyőzzük a problémákat.
Ehhez az kell, hogy a konfliktus lényegét lássuk: Exportált nacionalizmusról van szó. Az exportálás nem csak arról szól, hogy valakik menetelnek az utcán. Az is az, ha sértegetnek valakik, határokon átívelő nyilatkozatokkal.
A magyar szélsőségeseknek üzenem: remélem látják ők is, hogy mint falat kenyér kellett Szlovákiának a felvonulásuk, hogy úgy állítsák be az ügyet: a felelősség közös.
A fasizmus nem fenyeget bennünket, hanem a bezárkózó nacionalizmus. Lehet, hogy van fasiszta a régióban, de nincsenek kormányon, nincsenek sokan, nincs támogatottságuk. De a nacionalizmusnak van, az ön kormányában ott vannak, és a valós politika alakítói.
Legyünk reálisak: megvetem a fasizmus minden megnyilatkozást, de ugyanúgy kell eljárni a nacionalizmussal is. Az igaz, hogy az emberek választják a parlamentet, de a kormányfő választja partnereit. A kormányfőnek van felelősége. Az nem elég, hogy a magyarok helyzete nem romlott. Nekünk nagyobb céljaink vannak: javuljanak. Abszurd, hogy ma arról kell két miniszterelnöknek tárgyalnia, hogy magyarul használhatóak legyenek a patakneveket. Hogy egy magyar diák azt mondhassa az Ipolyra: Ipoly. Ez szégyen.
A céljaink: magyarságunkban és szlovákságunkban gazdagítsuk egymást. Ne tekintsük eredménynek azt, aminek természetesnek kell lenni. Én megküzdök a fasisztáinkkal, maga küzdjön meg a nacionalistáival.
Nem értem, miért nem nézhetjük meg a dunaszerdahelyi vizsgálati anyagot. a napokban kiderül, mi lesz.

FICO:
Szlovákia egy szuverén állam, a kormányt Pozsonyban állítják össze a választók óhaja alapján. Senki nem fog ebbe belebeszélni. Definiáltuk a problémákat, egymás vádolása a kormányok összetétele miatt senkinek sem segít.
A dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásnál, ha vannak kételyek, vannak jogi eszközök. Ha valaki úgy gondolja, jogtalanul bántalmazták, használja ki a szlovák jogrendet. Senki nem gátolja őt. Trnka (legfőbb ügyész – a szerk. megjegyz.) azt mondta, a beavatkozás jogszerű volt.
Mindenkit megkérek, Gyurcsányt is, hogy noha eltérőek a nézeteink sok esetben, hogy a szlovák-magyar együttélés érdekében tegyen meg minden tőle telhetőt. Miniszterelnökként vállalom a felelősséget a jó kapcsolatok ápolásáért.
Rendkívül fontosnak tartom a mai találkozót. Továbbléptünk, együtt ítéltük el azokat a jelenségeket, amelyek nekünk nem tetszenek, ezeket elvből együtt vetjük el. És továbblépünk.

gyurcsany:
Lehetőséget és szükséget látok a kapcsolatok javítására. Ami most történik, egyikünknek sem jó. Hadd oszlassak el egy illúziót: minden tapasztalatom szerint amikor Európából a régióra néznek, a legtöbben nem tudják megmondani, kinek van igaza, a magyaroknak vagy a szlovákoknak. Két veszekedő országot fognak látni. Mindenki annyit tegyen meg otthon, amit kér a másiktól. Ez nem gyengeség, ez az erő.
Értem Szlovákiát mi zavarja. Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy megszűnjön, vagy legalább csökkenjen az, ami Szlovákiát zavarja. Annak reményében, hogy Fico miniszterelnök is megteszi.

Gyurcsány:
Leginkább azt sajnálom, hogy az elmúlt évek küzdelmei azért, hogy Magyarországon erős politikai közép jöjjön létre, amely kiszorítja a szélsőségéket, ebben nem voltam sikeres
Magyarország felelőssége: nagyon sajnálom, hogy vannak, akik nem tisztelik Szlovákia indokolt érzékenységét arra, hogy ne sérüljenek a nemzeti érzelmei és identitása.
A fasisztákkal kapcsolatban annyit szeretnénk mondani: ebben az esetben Szlovákia oldalán állok.

Fico:
A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz feladat előtt állunk: meg kell nyugtatunk az embereket, orvosolni kell a helyzetet. Kész vagyok bármire ezért. Megkérem munkatársaimat, hogy a lehető legrövidebb időn belül nyilatkozzanak a Gyurcsány javaslatairól.
Elvárom, hogy Magyarország is adjon választ kételyeinkre. Közben mindent meg kell tennünk azért, hogy a többi, azaz a kulturális, az oktatás, a gazdaság, a parlamenti együttműködés folytatódjon.
Véget ért, kézfogás.
Jövő év elején folytatják Budapesten.

Hozzászólások (12):


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.